JAROVNICE: Talentované rómske deti pripravili zaujímavý koncert

05.12.2010 Sabinov

Jarovnice 5. decembra (TASR) – Záverečný koncert detí z pilotného projektu Divé maky – šanca pre rómske talenty z celého Slovenska uskutočnil sa v sobotu (4. 12. ) v priestoroch pastoračného centra v rómskej osade v ...
Deťom prišli pomôcť aj ich rovesníci z programu Divé maky. Spoločne pripravili nezabudnuteľnú zmes hudby, spevu, tanca a divadla.
Pilotný projekt Divé maky – šanca pre rómske talenty nadväzuje na úspešný päťročný program Divé maky. Občianske združenie PRO DONUM v novembri 2009 vybralo na základe talentových skúšok 100 detí z najväčšej rómskej osady na Slovensku, v Jarovniciach. „Do pilotného projektu sme zapojili deti, ktoré majú potenciál pokračovať v štúdiu na stredných školách, ale ich rodiny nemajú dostatok financií a možností. Po celý rok sa im venovali tútori, pedagógovia a profesionálni umelci. Deti mali možnosť tráviť svoj voľný čas zmysluplnými aktivitami a vzniklo viacero nádherných výtvarných prác, tanečných čísel, zborových piesní, divadelných etúd. Ale začali sa črtať aj nové športové a hudobné talenty, “ povedala projektová koordinátorka Barbora Kohútiková.
Rímskokatolícky kostol sa postupne zaplnil rodinami detí a ďalšími priaznivcami rómskych talentov. Úvodný zborový spev prijalo publikum s nadšením. Modernú hudbu v podaní mladej rómskej kapely Divé maky vystriedalo divadlo z Čičavy, ktoré do scénky o vianočnom dieťati zapojilo aj divákov. Cimbalová muzika Divých makov rozohriala všetkých prítomných, i tých, čo počúvali vonku pri teplote mínus osem stupňov. Chór kostola zdobili výtvarné práce detí. Záver patril spevákom. Po piesni Aleluja, ktorú poslucháčom zaspievali Ladislav Bubnár a František Balog, sa v rukách detí rozžiarili sviečky. Tichá noc, svätá noc sa niesla kostolom a všetkým bolo jasné, že aj tieto deti môžu v živote uspieť, ak sa im niekto venuje a dá im šancu. Z kostola vychádzali hrdí rodičia s novou skúsenosťou – tlieskali svojim deťom.
Záverečným koncertom PRO DONUM v Jarovniciach nekončí. Nasledovať bude vyhodnotenie a v septembri 2011 dostane 20 najšikovnejších a najvytrvalejších detí z pilotného projektu šancu pokračovať v štúdiu a rozvíjaní svojho talentu v programe Divé maky. „Našou dlhodobou víziou je zriadiť v Jarovniciach vzdelávacie a voľnočasové centrum Divé maky a postaviť športovisko a ihrisko, ktoré bude prístupné všetkým deťom bez rozdielu, “ uviedla Kohútiková.
Na záverečnom koncerte spolupracovali spevák Ladislav Bubnár, klavirista Juraj Sloboda, divadelníci Naďa Uherová a František Balog, výtvarníčka Gabriela Binderová, hudobníci Lukáš Goroľ, Barbora Botošová, Ľuboš Gašpar a projektový tím Divé maky a PRO DONUM. Koncert sa uskutočnil aj vďaka podpore Rímskokatolíckeho arcibiskupského úradu v Košiciach, ktorý poskytol priestory Pastoračného centra v Jarovniciach.
 

Vyberte región